Another Castle Sings: The Hanging Tree

Nälkäpeli

Tällä kertaa Another Castle Sings -sarja esittelee kappaleen The Hanging Tree Nälkäpeli-elokuvasarjan kolmannesta osasta. 

Sanat ovat Suzanne Collinsin käsialaa Nälkäpeli-kirjasarjasta, johon elokuvat perustuvat. Balladimainen perussävel on amerikkalaisen folk-rock -yhtye The Lumineersin säveltämä ja kumartaa Appalakkien alueen vanhojen kansanballadien suuntaan. Mahtipontisesta orkestroinninsta taas vastaa James Newton Howard.

Nälkäpeli sijoittuu dystooppiseen Panemin valtioon. Panemin pääkaupunki Capitolissa rikas eliitti elää yltäkylläisyydessä. Rikkauden tuottavat kaupunkia ympäröivät, pelolla hallitut sektorit, joiden asukkaat elävät itse köyhyydessä. Nälkäpelit toimivat rangaistuksena ja muistutuksena siitä mitä tapahtuu, jos valtaapitäviä vastaan nousee. Samalla ne tarjoavat viihdettä Capitolin asukkaille.

Kun valta ja rikkaudet jakautuvat harvoille ja muita hallitaan tyrannimaisin ottein, ei ole yllättävää, että kapina tyranniaa vastaan lopulta jälleen nousee. 

The Hanging Tree on laulu, jonka kapinan keulahahmoksi tahtomattaan noussut Katniss Everdeen laulaa pienelle ryhmälle esitelläkseen matkijanärhen kykyjä. Siitä syntyy kapinallisten propagandakoneiston avulla vallankumouksellinen tunnusbiisi, jota laulaessa löytää voimaa taistella kotinsa, rakkaidensa ja paremman tulevaisuuden puolesta henkensä uhallakin. 

Kuten kapina, myös kappale alkaa melkein huomaamatta hienovaraisesti ja vähäeleisesti, kasvaen kerros kerrokselta täyteen voimaansa. Kun pato on räjäytetty ja vihollinen rampautettu, palataan jälleen hiljaa kuuntelemaan kenellä on vielä voimaa laulaa. 

Esitysohjeena kuorossamme tämän kappaleen kohdalla on ilmaista vihaa ja raivoa, jota tuntee kohdatessaan vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja tyranniaa. Näiden tunteiden esiin kaivaminen on ollut viimeiset kuukaudet varsin helppoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.