Another Castle Sings: His Dark Materials

His Dark Materials

Panssarijääkarhuja! Ilmalaivoja! Sielueläimiä! Another Castle Sings -postaussarjassa matkaamme tällä kertaa His Dark Materials -sarjan maailmoihin. Sarjan eeppinen avausteema edustaa repertuaarimme uusinta osastoa, ja ensiesitimme oman versiomme kappaleesta viime kesänä. 

His Dark Materials, suomeksi Universumien tomu, oli alun perin kirjailija Philip Pullmanin 1990-luvulla ilmestynyt lasten ja nuorten fantasiatrilogia. Kirjasarjasta lähdettiin tekemään elokuva-adaptaatiota jo vuonna 2007, mutta projekti typistyi yhteen (melko kehnoon) elokuvaan. Vuonna 2019 näki päivänvalon BBC:n tuottama tv-sarjaversio, joka sen sijaan on osoittautunut menestykseksi.

His Dark Materials sijoittuu maailmaan, joka muistuttaa kovasti omaamme, mutta jossa osa ihmisen sielusta on materialisoitunut daimoniksi, eräänlaiseksi kumppanieläimeksi. Tarina alkaa, kun Oxfordissa asuva Lyra-tyttö päätyy salakuuntelemaan erästä keskustelua, ja päätyy sen seurauksena daimoninsa Pantalaimonin kanssa hurjaan seikkailuun halki rinnakkaisten maailmankaikkeuksien. Samalla lukija pääsee pohdiskelemaan erinäisiä fysiikan, teologian ja filosofian perimmäisiä kysymyksiä.

Sarjan maailma rinnakaisuniversumeineen on anakronistinen: tunnelmat vaihtelevat nykypäivän urbaanista sykkeestä steampunkiin. Säveltäjä Lorne Balfe onkin pyrkinyt luomaan musiikkia, josta ei aivan tiedä, miltä aikakaudelta se on peräisin. Balfe on itse kuvaillut sarjan soundtrackia ilmaisulla “Edward Elgar kohtaa Nine Inch Nailsin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.