Another Castle Sings: Doctor Who

Dalek

Tällä kertaa esittelemme Another Castle Sings -postaussarjassa yhden vanhimmista (ja ehkäpä eniten esitetyistä?) kappaleistamme, Doctor Who -sarjan tunnuskappaleen.

Doctor Who on televisiohistorian pisimpään jatkunut tieteissarja, joka alkoi ilmestyä BBC:llä jo vuonna 1963. Sarja kertoo Tohtorista – aikamatkaavasta, olomuotoaan muuttavasta avaruusolennosta, jonka tehtävä on puolustaa maapalloa sitä uhkaavia vihollisia vastaan. Vihollisista tunnetuimpia lienevät suolasirotinta muistuttavat dalekit, jotka pyrkivät universumin herruuteen tuhoamalla kaikki muut älylliset lajit. Dalekien ensiesiintyminen sarjassa tapahtui juurikin joulukuun 21. päivänä vuonna 1963.

Doctor Who -sarjan alkuperäisen tunnuskappaleen sävelsi Ron Grainer, ja sen toteutti Delia Derbyshire BBC:n äänitehosteyksiköstä. Tuohon aikaan kaupallisia syntetisaattoreita ei vielä tunnettu, joten Derbyshire tuotti kappaleen toismaailmallisen äänimaailman muun muassa leikkelemällä, hidastamalla ja nopeuttamalla analogisia ääninauhoja, joihin hän oli äänittänyt esimerkiksi valkoista kohinaa. Derbyshireä voikin pitää yhtenä elektronisen musiikin pioneereista. Vuosikymmenten saatossa tunnuskappaleesta on esitetty lukemattomia sovituksia, mutta mieleenpainuva melodia on pysynyt ennallaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.